10 Ara 2012

Türkiye'de İngilizce eğitimi


Türkiye'de İngilizce eğitimi



İngilizce Yeterlilik Endeksi’nde (İYE) 44 ülke arasında 43’üncü olan Türkiye, İngilizcenin bilinirliği bakımından da Şili, Endonezya ve Suudi Arabistan’ın gerisinde kaldı.

Türkiye’deki en büyük eksikliklerden biri  İngilizce eğitimine başlangıç yaşı gösteriliyor. Endekste yüksek ve orta sıralarda yer alan ülkelerde genellikle İngilizce eğitimine çocukların eğitim hayatlarının başında başlanıyor. Türkiye’de ise İngilizce eğitimi dördüncü sınıfta, sınıf öğretmenleri gibi konuda uzman olmayan öğretmenler tarafından veriliyor. Lise giriş sınavlarında ise İngilizce en temel haliyle soruluyor. Eğitim sisteminde İngilizce programının ağırlığı zamanla azalırken, 2005 yılından itibaren İngilizce hazırlık sınıfları kaldırılmış bulunuyor. 


Dünyanın pek çok yerinde yabancılar arasında konuşulan dilin İngilizce olması, İngilizce öğrenme isteğini ve öğretim yaygınlığını artırmıştır. İngilizce artık tüm dünya ülkelerinin ikinci dili olma yolunda ilerlemektedir. Çünkü ekonomik alanda, sosyal alanda, eğitim- öğrenim alanında, bilim ve teknolojide kullanılan dil İngilizce’dir.

Dil edinimi konusunda yeterince bilgisi olmayan pek çok kişi çocukların  bu kadar erken bir yaşta ikinci bir dili öğrenmelerinin sakıncası olabileceğini düşünüyor. Oysa öğrenmenin en hızlı gerçekleştiği dönemler bu dönemlerdir. Bu alanda yapılan araştırmaların bulguları arasında da olumsuz sonuçlara rastlandığına dair ibareler bulunmamaktadır. Dil öğrenimine mümkün olduğuna erken başlanmalı, ancak her yaşa en uygun yöntemlerden faydalanılmalıdır.

Uzun zamandır özel ders veren birisi olarak özellikle yabancı dil için söylemek isterim ki 
ingilizcede ozellikle elementary seviyesi cok onemli bir seviyedir. 70-80 ders saati yeterli degildir. Ama kurslar sizin cabuk bitirme endisenizi bildikleri icin 80 saatte bir kur atlatirlar.siz de gercekten pre-intermediate, intermediate ya da upper oldugunuzu sanirsiniz. ama malesef olmazsiniz. hicbir kitap tek basina okudugun zaman dil ogrenmede yeterli olmaz. dil ogrenirken etkilesim sarttir.


Dil öğrenmede çocuğun yaşı 12 ve altı ise maksimum 5-6 kişilik grupların oluşturulduğu özel dersler en uygunudur. Haftada 2 gün ve 1,5 saatlik eğitim ile birlikte okulda ve evde desteklenecek çalışmalarla, özellikle elementary seviyesi en iyi şekilde verilebilir.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder