27 Eyl 2013

EĞİTİM DE KULLANILAN NEFES EGZERSİZLERİ












BAZI NEFES EGZERSİZLERİ

 Özellikle ilk teknik Sınav Kaygısı olanlar için odaklanmayı arttırıcı etkisi vardır. 




DALGA NEFESİ (Tam Nefes)

Yapılış Tekniği:
Yere sırt üstü yatın. (Bulut Duruşu) Nefesinizi verin ve 4’e kadar sayarak yavaşça burnunuzdan tekrar almaya başlayın. Önce karnınızı şişirin ardından da kaburgalarınızın ve omuzlarınızın yükseldiğini hissedin. Nefesiniz tıpkı bir dalga gibi gövdenizden geçsin. Nefes aldıktan sonra yavaşça burnunuzdan vermeye başlayın. Önce karnınızı içinize çekin ardından da kaburgalarınızın ve omuzlarınızın aşağıya indiğini hissedin. Bu nefes egzersizini 10 defa tekrarlayın.  

Faydaları:
Vücuda alınan oksijen miktarını arttırır. Zihni dinlendirip sakinleştirerek bireysel güveni arttırır. Bünyeyi güçlendirir.

BALON NEFESİ( Diafram Nefesi)

Yapılış Tekniği:
Bağdaş kurarak yere oturun. Karnınızın içinde bir balonun olduğunu hayal ederek yavaşça burnunuzdan nefes alın ve balonu havayla şişirin. Sonra karnınızdaki balonun büzüldüğünü hissederek nefesinizi burnunuzdan yavaşça verin. Bu nefes egzersizini 10 defa tekrarlanabilir. 

Faydaları:
Kalbi dinlendirir ve sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlar.


AY VE GÜNEŞ NEFESİ ( Nadi Shodhana Pranayama)

Yapılış tekniği:
Bağdaş kurarak oturun. Sağ işaret parmağınızı iki kaşın ortasına gelecek şekilde yerleştirerek orta parmağınız ile sol burun deliğinizi kapatın. Güneşin doğuşunu hayal ederek sağ burun deliğinizden nefes alın daha sonra sağ bas parmağınızla sağ burun deliğini kapatıp sol burun deliğinizden yavaşça nefesinizi verin. Şimdi sol burun deliğinden bu sefer ay ısıgının çıktığını hayal ederek nefesinizi alın ve sağ burun deliğinizden yavaşça nefesinizi verin. 
                          
 Faydaları:
Tüm iç organların daha iyi çalışmasını sağlar. Kana giden oksijen miktarını arttırır. Zihni dinginleştirir ve daha berrak yapar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder