7 Ağu 2012

DİNLEMEYİ ÖĞRENMEK


DİNLEMEYİ ÖĞRENMEK



İyi bir dinleyici olmamamızın en önemli nedenlerinden biri de yetersiz eğitim. Okullarda çocuklara okuma, yazma ve konuşma öğretiyoruz. Yetişkinler hızlı okuma, topluluk önünde konuşma gibi kurslara katılıyorlar. İletişimi artırmak için yaptığımız bunca çabanın yanında, iletişimin en önemli unsurlarından biri olan dinlemeyi nedense unutuyoruz.

Siz nasıl bir dinleyicisiniz?
Dinleme alışkanlıklarınıza bir göz atmak iyi bir dinleyici olmanın ilk adımıdır. Birçoğumuz dinlerken pek çok hata yapıyoruz. 

  • Taraflı dinleyici
  • Kafası dağınık dinleyici
  • Sabırsız Dinleyici
  • Pasif Dinleyici

Dinleme çocuğun sahip olduğu ilk iletişim becerisidir. Konuşmadan çok daha önce dinlemiştir. Artık, gelişmiş olan konuşması doğasında olan ben merkezcilikle birleşecek ve onu dinlemekten çok kendisinin dinlenilmesi arzusuna götürecektir. Yine dinleyebilir ama dikkatini vermeyebilir ve hatta duymayabilir. Biz bunu fark ederek, öğrencilerine etkili dinleme konusunda alıştırmalar yaptırarak ve dinleme teknikleri ile bu eksikliği telafi etmeyi öğretiyoruz. Ayrıca geliştirilmesi gereken başka bir yetenek de aradan bir süre geçtikten sonra hatırlayabilmesidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder