30 Ağu 2012

DİSLEKSİ ÇOCUKLARDA ÖĞRENME BOZUKLUĞU

DİSLEKSİ - ÇOCUKLARDA ÖĞRENME BOZUKLUĞU




Okulların başlamasına çok az bir zaman kaldı. Her ne kadar yeni eğitim sistemi ilk 12 haftada okumaya yönelik bir çalışma yapmayı planlamasa da gene de bu konu önemli

İlkokula başlayan disleksili çocuklarda eğitim alabilecek  zihinsel gelişim henüz tamamlanmadıgı için okuyamazlar,yazamazlar ve matematiksel işlemleri kavramada zorluk çekerler. Ancak bu onların zeka düzeylerinde bir sorun  olduğunu göstermez. Hatta zeka düzeyi çok yüksek çocuklarda da görülmektedir.


Disleksi’li çocuklarda dikkat bozukluğu da görülür. Bu nedenle bu çocuklara bir uzman tarafından sistemli bir dikkat eğitimi verilmelidir. Asıl iş  aileye düşüyor. Çocuğunuzun yardıma ihtiyaç duyduğunu  kabul edin ve ona bilinçli yardımcı olmak için destek alın.


Samuel T. Orton, disleksi üzerinde ilk çalışan nörologlardan biri olup,  disleksinin sık karşılaşılan özelliklerini şöyle belirlemişti:

* Yazılı kelimeleri öğrenme ve hatırlamada zorluk.
* b ve d, p ve q harflerini, 6 ve 9 gibi sayıları ters algılama; kelimelerdeki harfleri ya da sayıları karışık algılama, ne’yi en; 3’ü E; 12’yi 21 olarak algılamak gibi.
* Okurken kelime atlamak.
* Hecelerin seslerini karıştırmak ya da sessiz harflerin yerini değiştirmek, sıklıkla yazım hatası yapmak.
* Yazı yazmada zorluk.
* Gecikmiş ya da yetersiz konuşma.
* Konuşurken anlama en uygun kelimeyi seçmede zorluk.
* Yön (yukarı, aşağı gibi) ve zaman (önce, sonra, dün, yarın gibi) kavramları konusunda sorunlar.
* Elleri kullanmada hantallık ve beceriksizlik; okunamayan el yazısı.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder