13 Ağu 2012

LYS Tercih döneminde stresle başa çıkma

LYS Tercih döneminde stresle başa çıkma





Türkiye de 173 üniversite var acaba bize yer var mı?


Yüksek öğrenim sınavlardan yeterli puanı alan öğrenciler, hayatlarına yön verecek tercihleri yapmanın heyecanını yaşarken, aileler de çocuklarına en sağlıklı geleceği kurgulayacak bölümü seçmeleri konusunda destek olmaya çalışıyor.

Ailelerin burada çok dikkatli olması gerekiyor. Üniversite tercihini yapmaya hazırlanan gençlerin, en az aileler kadar ve hatta onlardan çok daha fazla stres, kaygı ve belirsizlikle başa çıkmaya çalıştığının unutulmaması gerekiyor.

Gelecek hayallerine kulak verin: Çocuğunuza kendini anlatması için fırsat verin. Zihnindeki gelecek hayalini, neden belirli üniversite ve bölümleri tercih ettiğini ondan dinleyin.
Onu dinleyin, anlamaya çalışın: Tüm aile bir araya gelin ve herkesin düşüncelerini paylaşması için fırsat yaratın. Burada önemli olan, herkesin birbirini dinlemeye çalışması ve kendini ifade eden kişinin dinlendiğini hissetmesi. Aynı fikirde olmayabilirsiniz, ama yine de çocuğunuzu anlamaya çalışabilirsiniz.

Birlikte “tercihsiz” gün geçirin: Tüm aile üniversite tercihlerinin konuşulmadığı, ‘normal’ bir gün geçirin. Birlikte keyif aldığınız aktivitelere zaman ayırın.


Unutmayın Desteğin dozunun ve biçiminin iyi ayarlanması gerek, ailelerin  bu süreçte yaşanan stresle başa çıkma ve çocuklarıyla sağlıklı iletişim kurma konusunda dikkatli olmalısınız.




Bizler aile ve çocuklara yönelik 4 seminer düzenliyoruz . Her bir seminerde, ailelerin kendilerinin ve çocuklarının sınav kaygısını nasıl yönetebileceklerini ele alıyoruz.

1 yorum: