12 Eyl 2012

ÇOCUKTA BAĞIMLILIK- AYRILIK KORKUSU VE OKUL

ÇOCUKTA BAĞIMLILIK- AYRILIK KORKUSU      VE OKUL


Çocuklarımızı kendimize bağımlı yetiştirmek onlara olan sevgimizin bir ürünü olmaktan çıkarak onlara zarar verebiliyor. Onları yaşına uygun özgür bırakmayarak kas gelişimlerine kadar etkiliyoruz. Yapamamak onlarda psikolojik çöküntü, hatta depresyona varan çeşitli sıkıntılar doğurabiliyor. Bu gibi durumlarda veliler "Çocuğum okulda zarar görüyor" diyerek sorumluluğu karşı tarafa yükleyerek, sorunun kökenine inmek yerine GÖRMEZDEN GELEREK çözümsüzlük içinde kalıyor. Kendince bulunan okula göndermemek, okul okul gezdirmek gibi çözümler onların hayata hazırlanmasını etkiliyor. 

Bağımlılığın başlıca nedenlerinden biri anne-baba tutumlarından olan aşırı koruyucu kollayıcı tutumdur. Çocuk aşırı ilgi ve sevgiye boğulmuş, istekleri hemen yerine getirilmiş, kendine ait işleri yapması için hiç fırsat tanınmamıştır. Çocuğun deneme yanılma yoluyla öğrenmesi engellenmiş ve her şeyde hazıra alıştırılmıştır. Çevreden gelebilecek tehlikeler abartılmış, dış ortamdan izole edilmiştir. Çocuğun büyümesini ve olgunlaşmasını geciktiren bu davranışlar onun iyiliği için yapılmıştır. Bağımlı çocukların aileleri aşırı sevecen ve çocuklarına aşırı ilgi gösteren kişilerdir. Bu aşırı düşkünlük ancak kendi huzurlarını sağlamaya yetmektedir.. Bu nedenle bu tutumunun çocuğunun gelişimini yavaşlattığını göremez.


Çocuklarla iletişime geçebilmek ve sorunları anlayabilmek, başlı başına bir beceri ve eğitim gerektirir. Gerek ailesi ile gerekse anneanne- babanne tarafından büyütülen çocuklara aşırı koruyucu ve kontrolcü olurlarsa sorun başlıyor demektir. 


OKULDA YAŞANACAK SORUNLAR

- Kendine güven eksikliği
- Okul ödevlerini tamamlama ve düzeltmede yetersizlik hissi,
- Sınıf içinde bağımsız düşünmeme
- Arkadaş edinmeme ve ilişkiyi sürdürebilmekte güçlükleri
 -Tenefüslerde arkadaşlarıyla oynamak yerine öğretmenleriyle oturmayı tercih eder.
- Sürekli daha fazla onay yönlendirme, kabul ve öğüt için öğretmenine başvurur.
- Öğretmeninin yanında oturup her adımda yardım etmedikçe sınıf içinde yeni bir etkinliğe katılmayı istemez.
- Anne babası yardım etmek için uygun durumda olana kadar ödevlerini yapmak için bekletir.
- Okula gitmeyi istemez.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder